
Oyunculuk
Oyunculuk Bölümü’nün amacı; sinema, video, tiyatro, performans, dijital tiyatro, reklam filmi, müzik videosu gibi yapıtlar içinde, yaratıcı ya da uygulamacı olarak katkı sağlayan, çağdaş oyunculuk ve metin yorumlama becerilerine sahip, güncel toplumsal gündeme duyarlı ve özgün nitelikte sanatçılar yetiştirmektir. Eğitim programımız, teori ve pratiği dengeli bir dağılımla uygularken disiplinlerarası yaklaşımla öğrencileri Üniversitemizin diğer öğrencileri ile ortak çalışmalarda buluşturarak, birlikte yapıtlar üretmelerini sağlar.
Öğrencilerimiz, her dönem sonunda ilgili diğer bölümlerle ortak, yaratıcı çalışmalarını seyirci ile buluşturabilecekleri etkinliklerde görev alırlar. Akademik eğitimlerini tamamlamak üzere, yaşadıkları sosyal çevre ve yerel kültür ile karşılıklı gelişmek için, halka açık dersler ve atölyelerde sorumluluk alarak, öğretirken öğrenmeyi deneyimlerler.
“Mezunlar, oyuncu ve yönetmen olarak, tiyatro yapıtları ile festival ve yarışmalara katılabilir veya bağımsız tiyatro topluluğu kurabilirler. Oyunculukla ilişkili tüm sinema, tiyatro ve tv yapımlarına; oyuncu, seslendirmeci, sahne amiri, dramaturg, yönetmen yardımcısı olarak katkıda bulunabilirler. Yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademisyen ya da uzman uygulamacı olabilirler.”
Kariyer Olanakları
Bu alandan mezun olanlar olaylara birden fazla perspektif ile yaklaşma becerisini edinirken, etkili bir dinleyici olarak ses tonuna, vücut diline ve sözel olmayan ifadelere de yanıt verecek bir donanıma sahip olurlar. Oyunculuk bölümünü başarı ile tamamlamış olan aktör ve aktrisler kariyerleri konusunda televizyon, film, radyo, tiyatro gibi alanlarda servis edilecek olan her türlü yayında rol alabilirler.
Söz konusu sektörlerde prodüksiyon aşamalarında da yer alabilirler, kimi meraklılarına danışmanlık verebilirler. Tiyatroda moderatör olarak görev alabilirler.
Eğitim Dili
Türkçe
Eğitim Süresi
4 Yıl
Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı
Hayır
Portfolyo Kriterleri
Oyunculuk Özel Yetenek Sınavı:
ARUCAD Oyunculuk Bölümü Özel Yetenek Sınavı yüz yüze yapılacak olup iki aşamadan oluşacaktır.
1-TİRADLAR
Adaylar bir zorunlu bir de serbest olmak üzere toplamda iki Tirad ile hazırlanarak jüri karşısında oyunlarını sunmalıdırlar. Kendi seçmiş oldukları serbest Tirad’ın içinde yer aldığı oyunun baştan sona aday tarafından okunmuş olması, yazarı ve çevirmeninden haberdar olması beklenir.
Zorunlu Tiradlar :
HAMLET 1
HAMLET 2
HAMLET 3
HAMLET 4
Zorunlu Tirad; Oyunculuk bölümü sınav komisyonu tarafından belirlenmiş Tiradlardan bir tanesini seçerek ezberler, hazırlanır ve çalışır; çalışmış olduğu bu zorunlu tiradı sınav günü ve saatinde jüri karşısında oynaması gerekmektedir.
Serbest Tirad; Serbest Tirad, adayın klasik ya da çağdaş tiyatro metinlerinden seçtiği bir oyunculuk parçası olmalıdır. Seçilmiş olan oyunculuk parçası aday tarafından ezberlenmiş, hazırlanılmış ve çalışılmış olmalıdır; çalışmış olduğu bu serbest tiradı sınav günü ve saatinde jüri karşısında oynaması gerekmektedir.
Tiradlar, Siyah giysilerle oynamalıdır.
Her bir tiradın uzunluğu en az 3 dakika en çok 5 dakika olmalıdır.
2-ŞARKI / TÜRKÜ
Önceden çalışılmış bir şarkıyı doğal sesiyle (enstrümansız) jüri karşısında seslendirecektir.
En az 2 dakika en çok 4 dakika uzunluğunda olmalıdır.
Mülakat – Kısa Öz Geçmiş ve Kimlik Bilgileri
Aday öğrenci sergilediği performansın ardından jüri üyeleri ile mülakat yapacaktır. Adaylar, kısa öz geçmişlerini kimlik bilgilerini de ekleyerek yanında çıktı olarak bulundurmalıdır.