Ses Sanatları Tasarımı

Ses Sanatları Tasarımı Bölümü, güncel ses tasarımı ve ses düzenleme teknikleri ve tarzları konularında yenilikleri takip eden akademik kadromuzun rehberliğinde, disiplinlerarası anlayışla yürütülen ses sanatları ve tasarımı programı olarak coğrafyamız içinde öncü bir konuma sahip olmayı hedeflemektedir.

Programımız doğrultusunda öğrencilerimiz, fakültemizin Modern Dans bölümüyle bir çok ortak ders alır, birlikte projeler üretirler, seçmeli derslerde diğer fakültelerdeki farklı sanat alanlarındaki öğrencilerle birlikte çalışırlar.  

“Bölüm mezunları özgün yapıtları ile festival ve yarışmalara katılabilir, bağımsız müzik toplulukları kurabilirler. Tüm gösteriler, açılışlar, tanıtımlar, sergiler, tiyatro yapımları, müzikaller, film, video klip, reklam, tanıtım kampanyaları için beste ve ses tasarımları üretebilirler. Özel ve kamusal dans ve tiyatro toplulukları, tv kanalları, tanıtım ve pazarlama sektöründe de eğitmen, ses tasarımcısı, besteci ya da ses teknisyeni olarak çalışabilirler.”

Kariyer Olanakları

Bir Ses Sanatları Tasarımcısı, etkileşimli ortamlarda sesi yaratan ve kontrol eden teknik ve yaratıcı sanatçı kişidir. Belirli bir prodüksiyon için kaydedilmiş veya canlı tüm ses efektlerini elde etmekten ve tüm ses ekipmanının kurulumundan sorumludur. Bu alandan mezun olanlar; enstrüman kaydı, seslendirme, prodüksiyon ve post-prodüksiyon için tüm kayıtlar gibi tüm ses öğelerinde hakimiyeti kapsar.

Ayrıca tiyatro ya da setlerde akustik ayarlamalar veya sanatçılar için radyo veya yüzer mikrofonların eklenmesi ve yapılandırılması da dahil olmak üzere sanatçının en iyi nasıl duyulacağı konusunda tavsiyelerde verir.

Eğitim Dili

İngilizce

Eğitim Süresi

4 Yıl

Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı

Evet

ARUCAD Ses Sanatları Tasarımı Bölümüne başvuru sırasında teslim edilmesi gereken belgeler şöyledir:

  • Aday öğrencinin eğer varsa dijital ortamda hazırlamış olduğu müzik eserleri; dijital platformlar aracılığıyla jüriye iletilmelidir. Öğrenci, dijital ortamda hazırladığı eserleri; hangi teknikleri kullanarak ürettiğini, ne tür efektler kullandığıyla ilgili jüriye anlatımda bulunacaktır.
  • Aday öğrencinin, dijital ortamda ürettiği bir eser yoksa; çaldıkları enstrümanla en fazla 2 dakikalık sonradan düzenlenmemiş (unedited) bir video kaydı alarak, enstrümana olan kabiliyetini sergilemelidir.
  • Aday öğrenci, herhangi bir enstrüman çalmıyorsa; tercih ettiği herhangi bir tarzdaki parçayı karaoke şeklinde seslendirmeli ve bunu en fazla 2 dakikalık, sonradan düzenlenmemiş (unedited) video kaydı alarak jüri üyeleri ile paylaşmalıdır.


Enstrüman ya da vokal kaydı alacak öğrenciler için video kayıt standartları ise şöyledir:

  • Ses kalitesi net ve gürültüsüz olmalıdır.
  • Enstrüman kullanacak adayların kayıt sırasında yüzü net bir şekilde görünmelidir.
  • Her performansın süresi en çok 2 dakika olmalıdır. 2 dakikadan uzun parçalar için, teknik becerisi en yüksek kısımların tercih edilmesi yeterli olacaktır.
  • Aday öğrencinin önceki yıllarda yapmış olduğu müzik performansları, resitaller, kayıtlar veya diğer müzik eserleri de kabul edilecektir.
  • Performansların eserin tarihi, ismi ve bestecisi ile etiketlenmesi gerekmektedir.


Kabul edilen video Formatları: .3g2, .3gp, .avi, .m2v, .m4v, .mkv, .mov, .mpeg, .mpg, .mp4, .mxf, .webm, .wmv

Kabul edilen Ses Kaydı Formatları: .aac, .m4a, .mka, .mp3, .oga, .ogg, .wav

Mülakat – Kısa Öz Geçmiş ve Kimlik Bilgileri:

Aday öğrenci sergilediği performansın ardından jüri üyeleri ile mülakat yapacaktır. Adaylar, kısa öz geçmişlerini kimlik bilgilerini de ekleyerek yanında çıktı olarak bulundurmalıdır.